Afbeelding frituurpan

Elektrische Frituurpan

Bij luxe denk je misschien niet direct aan een frituurpan vol frikandellen of kroketten. Maar wat dacht je van verse friet met maldon en een beetje truffelmayonaise? Of garnalenkroketten met een beetje citroen? En wist je overigens dat de Romeinen en zelfs de Egyptenaren al bekend waren met frituren? Door de milennia heen heeft het een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Van de donut rond 1809 tot gefrituurde oreo’s in 2015, ook chefs weten er wel raad mee.

Wat is frituren?

Maar wat is frituren nou eigenlijk? Frituren is een kooktechniek waarbij je voedsel onderdompelt in hete olie. Normaal gesproken met een temperatuur van tussen de 175 tot 190 graden celsius. Dat kan gewoon in een frituurpan op een gasfornuis. Frituren lijkt heel makkelijk, flikker maar wat in een mandje en een kleine 10 tot 15 minuten later kun je eten. Maar goed frituren komt best wel nauw. Gelukkig heb je tegenwoordig natuurlijk ook de elektrische frituurpan of friteuse. Dat maakt het een stuk makkelijker, en veiliger bovendien.

Is frituren gezond?

Maar hoe gezond is frituren nou eigenlijk? Frituren is niet heel gezond. Maar zo af en toe kan het geen kwaad. Er zijn wel dingen waar je op kan letten om het minder ongezond te maken. Frituur bijvoorbeeld niet vaker dan 5 tot 7 keer met hetzelfde frituurvet en gooi het daarna weg bij het chemisch afval. Zorg ervoor dat het frituurvet niet te heet is, maar ook niet te koud. Houd een temperatuur van ongeveer 175 graden celsius aan. Daarnaast kun je het beste kiezen voor olie met een beperkte hoeveelheid verzadigde vetten.

Soort frituurpan

Er zijn 2 soorten friteuses of frituurpannen:
• Elektrische frituurpan
• Propaan frituurpan

Waar moet ik op letten als ik een frituurpan koop?

Stel jezelf de volgende vragen bij het kiezen van een frituurpan of friteuse:

• Hoe veilig is de friteuse?
• Zit er garantie op?
• Hoeveel ruimte neemt ‘ie in beslag?
• Voor hoeveel mensen ga je frituren?
• Is het model dat je koopt energiezuinig?
• Hoe makkelijk is ‘ie schoon te maken?
• Zit er een goed filtersysteem in?

Airfryer of heteluchtfriteuse

Naast de elektrische en propaan frituurpan kun je ook nog kiezen voor een airfryer. Of ook wel heteluchtfriteuse genoemd. De airfryer is eigenlijk geen frituurpan omdat het geen of bijna geen olie gebruikt. Het mooie ervan is dat je er vrijwel dezelfde resultaten mee krijgt als met een gewone frituurpan. Een airfryer maakt namelijk gebruik van een warmte-element en een ventilator. Een beetje zoals een bij een hetelucht- of convectieoven. Alleen draait de ventilator dan veel sneller, en zit deze dichter op het eten. Je eten gaart dan door een continue heteluchtstroom. Let wel op als je voedsel in tempura wil frituren want niet iedere airfryer is hier geschikt voor. Airfryers zijn trouwens een veel gezondere optie dan gewoon frituren.

Meer informatie

Ben je op zoek naar een frituurpan of airfryer? Kijk dan bijvoorbeeld eens hier. En wil je meer weten over hoe gezond frituren is, kijk dan eens op de site van het voedingscentrum. Binnenkort vind je op leveninluxe.nl nog veel meer informatie over friteuses en airfryers. En we tonen dan ook onze selectie van friteuses en airfryers met beschrijvingen erbij. Stay tuned!

Vergelijkbare berichten