Investeren in crypto, afbeelding bitcoin in winkelwagen
|

Investeren in crypto, Bitcoin & blockchain basics

Laten we het eens hebben over investeren in crypto! Het is tenslotte de toekomst, nietwaar? Investeren in cryptocurrency heeft namelijk ontzettend veel potentieel. Er zijn heel wat mensen die er miljoenen mee verdienen. En laten we eerlijk zijn, van de rente op de bank moet je het vandaag de dag ook niet meer hebben. Crypto dus. Misschien is het op dit moment nog allemaal rocket science voor je. De meeste mensen hebben wel eens van de Bitcoin gehoord, maar cryptoland bestaat uit nog veel meer coins. En what the **** is nou eigenlijk zo’n blockchain? Geen zorgen, in dit artikel leggen we je de basics uit over de wondere wereld van Bitcoin en blockchain.

Wat zijn cryptomunten

Je vraagt je misschien nog steeds af, wat zijn cryptomunten nou eigenlijk? Of wat is cryptocurrency? Cryptocurrency is niets meer en niets minder dan een digitale of virtuele munteenheid die cryptografie (een soort geheimschrift) gebruikt om haar transacties te versleutelen en beveiligen. Normaal geld, ook bekend als fiat geld, wordt uitgegeven door overheden en centrale banken. Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd. Dat betekent dat ze niet onder controle staan van overheden of financiële instellingen.

Blockchain Betekenis

Wat is de betekenis van blockchain? Cryptocurrency, of kortweg crypto, maakt gebruik van de blockchaintechnologie. Transacties van cryptomunten worden gecontroleerd en goedgekeurd via een digitaal gedistribueerd grootboek. Dit noemt men de blockchain. Dat is een soort database die elke transactie bijhoudt die ooit gedaan is.

Simpel gezegd is een blockchain als het internet. Het slaat informatie op in zijn database. Maar in tegenstelling tot het internet, doet het dit door vreemden toe te staan gegevens toe te voegen, maar niet iets te veranderen of te verwijderen dat eerder is toegevoegd. Dus elk stukje informatie dat is opgeslagen op dit soort netwerk blijft daar voor altijd en kan niet worden veranderd.

Blockchain uitleg

Een andere uitleg van de blockchain. Stel je een blockchain voor als een straat op een industrieterrein in aanbouw. In die straat staan aan beide beide kanten een rij pakhuizen. In die pakhuizen staan goederen (de crypto transacties). Iedere keer als er een nieuwe transactie plaatsvind wordt er een nieuw pakhuis (block) bijgebouwd waar de goederen (transacties) in worden geplaatst. Maar alleen als meerdere mensen die elkaar niet kennen online de bouwtekening van het pakhuis (block) en de goederen (transactie) hebben goedgekeurd.

Je kan niet zomaar een pakhuis slopen, dan moeten alle pakhuizen worden gesloopt en moet iedereen die daarover gaat toestemming geven. Zo wordt het dus heel lastig om illegale goederen (transacties) op te slaan. Vandaar dat een blockchain wel zo veilig is, en fraudebestendig.

Een blockchain groeit dus voortdurend als er “voltooide” blokken aan toegevoegd worden met een nieuwe reeks opnames. Elk blok bevat een cryptografische hash (omvorming van een cijferreeks) van het vorige blok, een tijdstempel, en transactiegegevens. Bitcoin nodes of knooppunten gebruiken de blockchain om legitieme Bitcoin transacties te onderscheiden van pogingen om geld opnieuw uit te geven. Moet je dit allemaal weten om rijk te worden van crypto? Nee hoor, maar je kan er wel indruk mee maken op een feestje.


Verschillen in cryptomunten

Goed, de Bitcoin kennen we allemaal wel een beetje. Maar de ene coin is de andere niet. Een andere populaire coin is bijvoorbeeld Ethereum. Maar Ethereum en Bitcoin verschillen op belangrijke punten. Bitcoin is een digitale munt die cryptografie/versleuteling gebruikt om controle te houden over de creatie en het beheer van de munt, terwijl Ethereum een gedecentraliseerd platform is waarop zogenaamde smart contracts draaien. Dit zijn toepassingen die precies lopen zoals ze van tevoren geprogrammeerd zijn, zonder enige mogelijkheid tot fraude of inmenging van derden.

Ethereum maakt ook de ontwikkeling van gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s) mogelijk. Een DAO is een organisatie die geheel bestaat uit zelfbesturende slimme contracten die door de blockchain worden bestuurd. Zo kun je dus ook geen ruzie maken omdat ineens iemand besluit iets op een geheel andere manier te doen. Omdat het al is voorgeprogrammeerd wat er moet gebeuren.

Een DAO heeft dus geen enkele leider of bestuursorgaan: het is een volledig autonome organisatie die volgens haar eigen regels werkt. Je ziet dat de ene coin de andere dus niet is, dus beoordeel zelf welke crypto je wil kopen.

Welke crypto kopen professionele traders?

Je vraagt je vast af: ‘maar welke crypto kopen professionele traders dan’? Als het gaat om investeren in cryptocurrencies, zijn er heel wat verschillende munten om uit te kiezen. Hoe beslis je welke de beste zijn? Dat komt voor een groot deel neer op ervaring, grafieken kunnen lezen, op de hoogte zijn van de ontwikkelingen van verschillende coins. Dus een heel concreet antwoord kun je hier niet op geven, maar er zijn wel dingen waar je rekening mee kan houden, zoals je hieronder leest.

Tips voor het investeren in crypto:
  • Kijk naar de market cap. De market cap is de totale waarde van alle munten die in omloop zijn. Sommige munten hebben een hogere market cap dan andere, dus het is belangrijk om dit te bekijken voor je investeert.
  • Kijk naar de prijs. De prijs van een munt verandert steeds, dus je zult hem in de gaten willen houden en zeker willen zijn dat je hem voor een goede prijs koopt. Het is heel verleidelijk om te investeren in crypto die gaan als een raket (to the moon zegt men dan). Maar je kan het beste een coin kopen op het moment dat ‘ie net weer uit een dal klimt. BTFD dus! Oftewel, buy the f*cking dip!
  • Kijk naar de technologie achter de munt. Sommige munten zijn innovatiever dan anderen en komen met nieuwe vooruitstrevende technieken. Dan wordt die coin ook populairder.
  • Kijk naar het team achter de munt. Sommige munten hebben betere teams dan andere, en dit is belangrijk omdat het je laat zien dat iemand tijd en moeite heeft gestoken in het maken van iets geweldigs dat mensen kunnen gebruiken! Als er geen ontwikkelaars aan een project werken, dan is het waarschijnlijk niet de moeite waard om in te investeren.
  • Kijk naar de gemeenschap. Sommige munten hebben grotere gemeenschappen dan andere, en dit kan belangrijk zijn omdat het laat zien dat er mensen zijn die hen steunen en graag zien dat ze slagen!
  • Kijk naar het gebruiksdoel van een munt. Probeert het een of ander reëel probleem op te lossen? Of is het de zoveelste digitale munt zonder enig doel? De laatste categorie is misschien niet de beste optie.

Welke cryptomunten zijn populair?

Dit wil natuurlijk nog wel eens veranderen, maar hier een top 10 ten tijde van het schrijven van dit artikel:

CoinMarktetcap (marktaandeel)
1 Bitcoin (BTC)$828,559,484,183
2 Ethereum (ETH)$364,714,628,456
3 BNB (BNB)$70,411,682,088
4 XRP (XRP)$39,577,613,933
5 Cardano (ADA)$35,999,483,269
6 Solana (SOL)$32,582,111,632
7 Terra (LUNA)$21,954,275,719
8 Avalancha (AVAX)$20,888,480,805
9 Dogecoin (DOGE)$19,790,417,860
10 Polkadot (DOT)$19,143,763,956
Bron: coinmarketcap.com

Zoals je ziet staat de bitcoin nog steeds op eenzame hoogte gevolgd door Ethereum. Maar moet je dan ook Bitcoin kopen? Dat ligt er een beetje aan hoe je wil handelen. Als je snel geld wil verdienen is het zeker verstandig om je goed te verdiepen in daytraden. En dan zijn er waarschijnlijk coins waar je binnen 1 dag meer mee kan verdienen dan met de Bitcoin. Als je het allemaal wel leuk vind om eens te proberen maar er niet al teveel mee bezig wil zijn is daytraden niet handig. In dat geval kun je beter investeren in een aantal coins waar je achter staat en er heel lang vanaf blijven (HODL).

Bedenk wel van tevoren of je dat geld daadwerkelijk kan missen om niet teveel risico te lopen. En net als bij beleggen is het bij investeren in crypto verstandig je risico te spreiden. Zet dus niet vol in op 1 coin maar koop verschillende coins die het goed doen. Kijk dan ook vooral of de projecten van die coin op de lange termijn er veelbelovend uitzien. Wil je zien welke coins nu lekker gaan? Kijk dan eens op coinmarketcap.

Hoe crypto kopen?

Je vraagt je misschien af hoe crypto kopen mogelijk is. Dit kan eigenlijk heel simpel via een exchange of beurs zoals we in Nederland zouden zeggen. Dit is de meest gebruikelijke manier om bitcoin en andere cryptocurrencies te kopen. Je maakt een account aan op de exchange, stort geld, en gebruikt dat geld dan om munten te kopen. Exchanges als Coinbase, Binance of Kraken zijn bijvoorbeeld populaire opties. Maar ook het Nederlandse Bitvavo is erg populair en makkelijk voor beginners. Het kan wel per exchange verschillen welke coins worden aangeboden. Maar de bekende coins zoals Bitcoin en Ethereum staan er ongetwijfeld tussen.

Ben je geïnteresseerd en wil je zelf ook wel wat investeren in crypto? Kijk dan eens op bitvavo.nl. Een account aanmaken is heel makkelijk, het wijst zich eigenlijk wel vanzelf. Je hebt alleen wel een geldig identiteitsbewijs nodig. Veel plezier en veel succes!

Disclaimer: aan het investeren in crypto kleven risico’s. Je kan je geld verliezen. Doe altijd zelf onderzoek en neem niet zomaar adviezen van anderen aan. Leveninluxe.nl is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de financiële keuzes die je maakt. Bedenk ook, geld lenen kost geld. Leveninluxe.nl ontvangt (op dit moment) geen commissie van de genoemde websites.