Thuis sporten in je eigen homegym

Bespaar tijd en geld: thuis sporten in je eigen homegym!

Thuis sporten in je eigen homegym is een luxe waar veel mensen van dromen. Lijkt het je ook niet geweldig om te trainen in het comfort van je eigen huis? Geen gedoe met het vermijden van je sportschool, je kan namelijk bijna niet om die van jezelf heen! Bovendien is het veel gemakkelijker om geconcentreerd te blijven op wat je doet omdat er geen afleidingen zijn. Tenzij je graag je vrienden wil uitnodigen om mee te sporten natuurlijk. In deze blog geven we je tips over hoe je je eigen homegym kunt maken en wat je daarvoor je nodig hebt. Zonder al teveel te hoeven uitgeven. Dus, of je nu een fitnessliefhebber bent of al maanden donateur van een sportschool, lees snel verder voor meer inspiratie!

Tips voor het inrichten van je homegym

1. Bepaal met hoeveel ruimte je moet werken en pas daar je apparatuur op aan;

2. Kies de juiste apparatuur voor je behoeften, bedenk welke spiergroepen je wil trainen en wat je daar voor nodig hebt;

3. Creëer een aangewezen trainingsgebied, bijvoorbeeld in je kelder;

4. Sla gezonde snacks en drankjes in of eventueel voedingssuplementen;

5. Maak een trainingsschema en houd je eraan;

6. Laat je motiveren door foto’s van je favoriete atleten of fitnessmodellen op te hangen. Ook inspirerende quotes kunnen je motiveren.

‘Fitness isn’t about building a better body. It’s about building a better life.’

Jillian Michaels
Wat heb je nodig?

Thuis sporten vergt niet veel apparatuur. Met slechts een paar gewichten, een oefenbal en wat fitness elastiek is al voldoende. Mocht je toch nog wat meer in huis willen halen voor een echte homegym dan hebben we hier wat tips:

1 Push-up handgrepen

Push-ups zijn een van de meest effectieve oefeningen voor het bovenlichaam die je kunt doen. Deze push-up handgrepen zijn handiger dan grote stangen die veel ruimte innemen. Ze zijn gemakkelijk op te zetten en op te bergen voor de volgende keer.

2 Stabiliteitsbal

Een stabiliteitsbal is een geweldige manier om zowel je core als je benen te versterken, en ze zijn ook heel makkelijker op te bergen.

3 Fitness elastiek

Als je een masterworkout wilt die zich op elke belangrijke spiergroep richt, probeer dan fitness elastiek of ook welweerstandsbanden. Omdat deze hulpmiddelen in verscheidene weerstanden komen, kunt je de spanning naar wens voor verhogen of verminderen. En je kan er heel veel kanten mee op.

4 Medicijnbal

Als je van een beetje competitie houdt, probeer dan een medicijnbal aan je routine toe te voegen. Deze zware ballen vereisen kracht en behendigheid om op te tillen en te gooien, maar ze kunnen ook worden gebruikt voor standaard squats of shoulder presses wanneer ze niet worden gegooid.

5 Kettle bell

Een kettle bell is geweldig voor het trainen van meerdere lichaamsdelen tegelijk, dus een paar kettle bells kunnen een echt intense training geven. Eventueel kun je ook nog een rek of houder voor je Kettle bell aanschaffen.

6 Touwtje springen

Touwtje springen is geweldig omdat het effectief is en niet veel ruimte in beslag neemt. Voor sommige mensen is touwtje springen wel moeilijk vol te houden. Mocht je een andere voorkeursmethode voor cardiotraining hebben, blijf dan bij wat je het beste kent.

7 Handdoek

Het klinkt vreemd, maar een kleine handdoek is perfect voor als je traint met de medicijnbal of kettle bells. Zorg ervoor dat je je handen afdroogt als ze zweterig worden!

8 Wandspiegel

Een wandspiegel is geweldig omdat het je in staat stelt om je houding te controleren tijdens het trainen, zonder te hoeven stoppen.

9 Fitness hoelahoep

De Fitness hoelahoep is een zwaardere variant van de hoelahoep. Wie kent ze niet nog van vroeger. Niet iedereen is hier behendig in. Maar als je het kan is het zo leuk! Gelukkig is een fitness hoelahoep veel makkelijker gaande te houden dan de gewone.

10 Fitness bank

Een fitness bank is uiterst veelzijdig te gebruiken. Fitness bankjes zijn stevige, compacte, laaggeprijsde toestellen die voor een aantal verschillende oefeningen kunnen worden gebruikt. Denk hierbij aan squats, hamstring curls en leg extensions. Deze aankoop kan duurder zijn dan andere punten op deze lijst, maar het zal u helpen het meeste uit uw training te halen.Of je nu een goede workout wilt tijdens het thuis sporten of gewoon een toestel met meerdere gebruiksmogelijkheden wilt, een fitness bank is the way to go.

11 Yoga mat

Als je fan bent van Pilates of yoga, is een yoga mat een must-have voor thuisgebruik. Je kunt ze vinden in vrijwel elk materiaal dat je maar wilt, maar zorg er wel voor dat je je mat na elke training schoonveegt, zodat je geen beschimmeld materiaal hebt.

12 Fitness Trampoline

Van een fitness trampoline wordt iedereen blij. Immers, wie houdt er niet van trampoline springen? Bovendien is het ook nog eens heel goed voor je! Dus mochten je kinderen er al een tijdje om zeuren, sla 2 vliegen in 1 klap en gebruik hem zelf ook gewoon.

13 Halterstang met gewichten

Als je je graag richt op krachttraining is een halterstang met gewichten aan te bevelen. Een halterstang heeft verschillende gewichten aan elke kant, ook wel bekend als platen. Sets van gewichten zoals deze variëren van vijf pond tot meer dan 100 pond per stuk.

14 Halters

Als alternatief zijn halters een goede optie, omdat ze vergelijkbare oefeningen bieden, maar tegen lagere kosten dan barbells en andere gewichtsmachines. Koop Individuele halters in plaats van een set als je geld wil besparen. Zo ben je er zeker van je het gewicht hebt dat je nodig hebt.

Inrichten homegym

Alles wat je nodig hebt is ruimte, creativiteit en de juiste apparatuur voor je doelen. Als de kosten toch een beetje oplopen, bedenk dat wat je jaarlijks kwijt bent in de sportschool! Je kan ook familie of vrienden vragen je te helpen bij het inrichten van je homegym. Zij kunnen je ook motiveren om het thuis sporten echt op te pakken. En ze kunnen je eraan houden. In de toekomst zul je hier ook een selectie vinden van fitnessproducten met relevante informatie. Mocht je nu al op zoek zijn, kijk dan eens op bol.com. En als je alsnog ruimte tekort komt, dan toch maar weer naar de gym. Let’s go!